ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟ - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ  -  ΕΛΕΝΗ ΖΩΤΟΥ - zotouakinita.gr
ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟ - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ  -  ΕΛΕΝΗ ΖΩΤΟΥ - zotouakinita.gr
Greek English
 
Home | Site map
ΕΛΕΝΗ ΖΩΤΟΥ

 

 

 

Η Κρήτη
ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,
ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΑ
Το νησί που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες λόγω των ξακουστών αρχαιολογικών χώρων, τη μοναδική φυσική ομορφιά και την ικανότητα να συνδυάζει γραφικότατα τοπία με κοσμοπολίτικη ζωή. Τα εκατοντάδες θέρετρα και τα χιλιάδες τουριστικά κέντρα που υπάρχουν σε όλο το νησί προσφέρουν στους επισκέπτες τους αξέχαστες και μοναδικές διακοπές.Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, το 2ο μεγαλύτερο (μετά από την Κύπρο) της ανατολικής Μεσογείου, το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο και το νοτιότερο της Ευρώπης. Βρίσκεται μεταξύ τριών ηπείρων: Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, συγκεκριμένα στο νότιο τέλος του Αιγαίου πελάγους και καλύπτει μια περιοχή 8.336 km², ήτοι το 6.3% του συνόλου της ελληνικής σημερινής επικράτειας.
Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της νήσου είναι περίπου 35° Β 24° Α. Βρέχεται βόρεια από το Αιγαίο πέλαγος και νότια από το Λίβυο Πέλαγος.
Το νησί είναι 260 χλμ μακρύ και ποικίλλει στο πλάτος από 60 χλμ (που μετριούνται από το ακρωτήριο Δίον στο ακρωτήριο Λίθινο

 

Ηρακλειο

 

Η Ιστορία Του Ηρακλείου

Το λιμάνι του Ηρακλείου & ο Κούλες
Το Ηράκλειο είναι η πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας. Στην περιοχή της πόλης υπάρχουν οικισμοί από τη Νεολιθική Περίοδο. Αν και στην πόλη έχουν βρεθεί λίγα ευρήματα που να το αποδεικνύουν αυτό, πιστεύεται ότι ήταν λιμάνι της Κνωσού. Οι Σαρακηνοί κατέκτησαν την πόλη το 824 μ.Χ. και τη μετονόμασαν σε El Khandak (Φρούριο της Τάφρου) όταν έχτισαν τη μεγάλη τάφρο γύρω απ αυτήν.

Η πόλη ανακαταλήφθηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 961 μ.Χ. μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Διακόσια χρόνια μετά η Αυτοκρατορία διαλύθηκε από τους Σταυροφόρους που ανέλαβαν τη διακυβέρνησή της και η διακυβέρνηση της Κρήτης εκχωρήθηκε στους Ενετούς για 1.000 νομίσματα από ασήμι.Τα Ενετικά Τείχη
Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας οι τέχνες άνθισαν και η "Κάντια", όπως τη μετονόμασαν οι Ενετοί, έγινε κέντρο των γραμμάτων και των τεχνών.Πολλοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες βρήκαν καταφύγιο εκεί μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

.
Οι Ενετοί άρχισαν την κατασκευή του φρούριου της πόλης το 1462 και τους πήρε πάνω από ένα αιώνα να το τελειώσουν. Tα τείχη είχαν μήκος πάνω από 4 χιλιόμετρα. Το σχήμα τους ήταν τρίγωνο και είχαν επτά προμαχώνες. Οι Ενετοί έχτισαν το λιμάνι και αρκετά κτίσματα υπέροχης αρχιτεκτονικής.


Η Ενετική Λότζια
Η στρατηγική σημασία των οχυρώσεων αποδείχτηκε όταν η πόλη πολιορκήθηκε. Η πολιορκία από τους Τούρκους κράτησε 21 χρόνια και ήταν μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία. Η τελική παράδοση έγινε το 1669 αφού είχαν σκοτωθεί 100.000 Τούρκοι και 30.000 Ενετοί.

Η τουρκική κατοχή δυσανασχέτησε πολύ τους Κρητικούς λόγω του αναγκαστικού προσηλυτισμού στο Ισλάμ. Από το 1820 κι έπειτα, συνεχής ανταρτοπόλεμος διεξαγόταν εναντίον των Τούρκων.

Ο πληθυσμός του Ηρακλείου αυξήθηκε μετά το 1913 που πραγματοποιήθηκε η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Λόγω της στρατηγικής του θέσης έγινε στόχος για τις γερμανικές δυνάμεις εισβολής το 1941. Ο γερμανικός βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και μετά τον πόλεμο η πόλη ξαναχτίστηκε σε μεγάλη έκταση.

Αρχικά η πρωτεύουσα της Κρήτης ήταν τα Χανιά. Το διοικητικό κέντρο της Κρήτης μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο το 1971.

 

 

 

 

Προσθήκη στα Αγαπημένα | Προτείνετε μας! Created by G&G